+381 69 4007073 office@jdinterior.rs

Ukoliko ste se i do sad sretali sa ovom novinom, možda niste u potpunosti razumeli šta je zapravo mood board i čemu ono služi. Mood board predstavlja vizuelni sklop i kompoziciju teksta, slika, boja, materijala različitih tesktura. Može se koristiti na različite načine i u različite svrhe, ali dizajn enterijera je zasigurno obogaćen od kad postoji novi način da se dočara određena ideja. Za osobu koja se odlučila na renoviranje ili pak uređenje svog novog doma, najteži mu je zadatak izbor. Postoji nepresusna ponuda materijala, boja, i stilova pa je razumljivo zašto se neko obeshrabri već na početku osmišljavanje svog doma iz snova. Ovaj vizuelni kolaž pomoći se da stvorite jasnu sliku o tome kako može vaš željeni prostor da  izgleda.

Vaš lični stil

Pre nego što krenete u stvaranje mood boards, odnosno, pre nego što se obratite vašem dizajneru enterijera, stanite i razmislite koji je vaš lični stil. Da l’ znate šta volite? Koje su to boje koje vas čine srećnim? Koji su to materijali koji ispunjavaju vaše standarde? Da l’ želite ceo dom da napravite jednom koherentnom celinom ili pak da svaka prostorija bude stilski različita? Ukoliko pronađete odgovore na sva ova pitanja, onda ste spremni da predjete na sledeći korak.

Ideja u glavi i u vašim rukama nije isto

Koliko neka određena ideja može da izgleda savršeno kada se zamisli, toliko može biti katastrofalna u realnosti, odnosno, u najmanju ruku nepraktična. Kako ne biste gubili sate ili dane u osmišljavanju stila a na kraju saznali da to nije moguće sprovesti u delo, najbolje je da radite sa dizajnerom koji će vam na samom početku otkloniti sumnje koje imate u vezi sa vašom idejom. Osećaj za unutrašnji prostor, značaj boja za stvaranje dimenzija i slične stvare ostavite profesionalcu.

Šta sve mood board treba da sadrži?

Tabla na koju ćete lepiti ili kačiti razne materijale može biti od siropora, plute, iverice, zavisno od metode koju koristi vaš izabrani dizajner ili od toga šta vi imate, ukoliko se odlučujete sami da je pravite. Mood board može da sadrži različite stavke zavisno od projekta u koji se upuštate.To znači da sve što vama pomaže da na kreativan način vizualizujete krajnji cilj vašeg poduhvata.

Slike: mogu biti uslikane vašom kamerom delova stana koji se vama dopada i čije određene segmente biste voleli da uključite u svoj projekat. Takođe, to mogu biti fotografije sa interneta ili pak vaše slike ili simboli važni vama i vašoj porodici.

Boje: su veoma važna stavka. Napravite savršeni balans između želja i realnosti. Ukoliko nemate veliki i prostran stambeni prostor ili ukoliko vaš prostor ne dobija dosta sunčeve svetlosti, tamne boje nisu za vas, odnosno, bilo bi dobro fokusirati se na svetlje boje koje vizuelno povećavaju prostor. Boje nisu realne ako ih imate na slikama, zato kada se opredelite za određene nijanse, zalepite uzorak tih boja na vašu tablu i imaćete pravu sliku o tome da l’ vam se uklapa u prostor ili ne.

Materijali: u zavisnosti od toga za koji stil ste se opredelili, izbor materijala koji će se koristi i kojim ćete urediti vaš prostor je presudan. Mada, ukoliko spadate u kreativne i avangardne osobe što se ukusa tiče, mešanje tradicionalnog sa modernim može biti baš taj lični pečat koji je potreban za jedan unikatan i autentičan dom.

Sve ove pojedinosti na jednom mestu, na jednoj tabli, stvoriće sliku o tome kako će vaš krajnji proizvod da izgleda.

Ali, to je proces koji traje i veoma je zabavan i nepredvidiv!  Na početku sklapanja ne znate do kakvog ćete rezultata doći i tu se i krije sama draž i lepote ove inovativne latke jer znate da i sami utičete na stvaranje vašeg doma iz snova.

Bilo da ste dizajner enterijera ili samo osoba koja želi da učestvuje u kreatvnom stvaranju svoga doma ili prostora, mood board je savršena moderna metoda koja pomaže da se zaviri u ono što vas čeka na kraju celokupnog projekta.